Skip to main content

Naar een coach of therapeut geen, heeft het wel zin? Kunnen ze je wel helpen? Heeft het zin om een uurtje te gaan zitten klagen over alles wat er niet goed loopt in je leven?

‘Toch niemand kan mij helpen.’, hoorde ik het laatst iemand zeggen. ‘Die psychologen/therapeuten/coaches, het is toch allemaal hetzelfde. Ze kunnen wel zeggen wat het probleem is waar je nu mee zit, maar dan ga je naar huis en moet je het nog allemaal zelf doen.’ Ik hoorde de frustratie en kwaadheid in zijn stem, maar ook ergens machteloosheid, misschien zelfs moedeloosheid.

‘Ja, dat is net het hele punt van een therapeute. Ze kunnen niks voor je oplossen, maar ze kunnen je wel heel waardevolle inzichten en ondersteuning geven.’, zei ik. Hieronder vertel ik je hoe ik de rol van een coach/therapeute dan zie.

Waarmee een coach/therapeute je dan wel helpt? 

 • We zijn er om je te helpen begrijpen waarom je met een bepaalde struggle zit, waarom je je niet goed voelt in je vel, waarom je je slecht voelt (over jezelf),…
 • Om je ervan bewust te maken welke gedachten en gevoelens je hebt over jezelf. Hoe je kijkt naar jezelf.
 • Om je te helpen voelen hoe het nu eigenlijk écht gaat met je en vooral, hoe het is voor je om te voelen dat het misschien niet zo goed gaat.
 • Om eens stil te mogen staan bij alles wat er gebeurd is in je leven tot hiertoe en wat dat allemaal met je gedaan heeft, in plaats van het te minimaliseren of te verdringen. Om het écht te mogen doorvoelen. De pijn, het verdriet, het gemis, de boosheid, de frustratie, de angst, de machteloosheid, de moedeloosheid,… en al het andere wat er te voelen valt.
 • Om je te helpen hoe je met al deze gevoelens en gedachten kan omgaan. Dit kan op veel verschillende manieren zijn, afhankelijk van soort coach of therapeut. Hierover zal ik in een volgende blog meer vertellen.
 • Om je te helpen zien dat er bepaalde patronen in je systeem zitten en waar deze vandaan komen.
  Dingen die je doet, die je misschien totaal niet meer dienen. Dingen die ook een enorme kostprijs met zich meebrengen, zoals je gezondheid die het stilaan laat afweten, weinig verbinding met de mensen rondom je,…. Zonder oordeel te hebben naar jezelf toe dat dit gebeurt.
 • Om begrip te krijgen voor jezelf en vanuit dit begrip er te leren zijn voor jezelf.
  En ook dat weer te mogen voelen, hoe pijnlijk het is dat jij misschien één van de weinigen bent die er is voor jou, die jou echt begrijpt,…
 • En we kunnen je bepaalde tools en tips meegeven over hoe je al deze bovenstaande dingen kan aanpakken, om daar thuis mee aan de slag te gaan.

En het klinkt misschien allemaal zo zwaar, die oplijsting. Alsof er bijna iets mis is met je als je één van deze dingen herkent, maar dat is niet zo, integendeel. Ik denk dat iedereen deze dingen zo nu en dan wel herkent. Maar er zijn veel mensen die het helemaal niet door hebben dat ze eigenlijk zijn aan het afzien onder hun eigen gedachten of gedrag. Die helemaal niet doorhebben welke kostprijs ze betalen hiervoor. Hierbij denk ik aan:

 • de bijna altijd norse, maar hardwerkende papa die niet snapt dat hij de verbinding met zijn kinderen verliest,
 • aan de vrouw die er bijna alles voor over heeft om mooier uit te zien, maar niet kan genieten van het leven,
 • aan die vriendin die het altijd over zichzelf heeft en zo vriendin na vriendin verliest,
 • aan de jongeman die zich (mentaal/fysiek) kapotwerkt om dat mooie huis maar te kunnen hebben, maar zijn partner bijna nooit echt ziet,
 • aan de vrouw die zich helemaal volpropt met ongezonde voeding en niet snapt waarom ze geen rem heeft,

Het zijn allemaal voorbeelden uit het leven gegrepen, die ik wekelijks zie en hoor in de praktijk, bij mensen rondom mij, … Soms heb je het gewoon echt niet door die kostprijs, want het geeft je vaak ook zoveel, dat werken, er goed uit zien, eten, … Het gevoel van goed genoeg te zijn, gezien te zijn, …

En het is ook helemaal geen verwijt naar deze mensen, absoluut niet, ik herken mezelf er ook soms in. Door er bewust van te worden krijg je de vrijheid om andere keuzes te maken. De dingen te doen die er voor jou echt toe doen, minder hard te zijn voor jezelf, minder ongezonde uitingen te hebben, ondanks dat de moeilijke, belemmerende, negatieve gedachten er misschien wel nog steeds zijn. Want we kunnen ten slotte niet ‘niet denken’. En een therapeute kan jou daar dus bij helpen.

Maar uiteindelijk ben je inderdaad zelf degene die het gaat mogen doen.

Jij bent zelf diegene die iedere dag die belemmerende, negatieve gedachten (over jezelf) gaat mogen herkennen: ‘Oh, ik denk weer over mezelf dat ik niet goed genoeg ben.’, ‘Ik merk dat ik mezelf weer ben aan het proberen te bewijzen door dit nu te doen.’, ‘Ik merk dat ik iedere opmerking die iemand maakt heel persoonlijk neem en dit mij triggert om te reageren op een manier die eigenlijk niet zo helpend is.’.  Jij bent zelf degene die deze gedachten mag herkennen en jezelf af mag vragen hoe je hierop wil reageren en wat je hiermee wil doen. Of je je wil laten leiden door je gedachten die met je weg galopperen en welke kostprijs dit dan met zich meebrengt. Met alle begrip en zachtheid naar jezelf toe.

Je gaat zelf mogen werken aan begrip te hebben voor jezelf, het gekwetste stuk in jezelf te mogen zien en voelen, zonder een oordeel te hebben hierover naar jezelf toe. Hoe pijnlijk het is, dat je misschien iets mist in je leven, of dat je zo denkt over jezelf.
Ook al is het niet jouw schuld dat dit er is, jij bent wel de enige die verantwoordelijkheid kan opnemen voor de dingen die je nu doet. Jij mag die verantwoordelijkheid opnemen voor jezelf. En niet enkel in dat uurtje in de sessie met je therapeut. Want dat gaat een therapeute inderdaad niet voor jou kunnen doen. 🙏🏼

Het klinkt zo simpel als ik het zo neerschrijf, maar lieve lezer, ik weet dat het allesbehalve dit is. Want ik zou je absoluut niet het gevoel willen geven ‘dat je het maar gewoon moet doen’. Als het zo simpel was dan worstelde er misschien niemand meer met onzekerheid, weinig zelfvertrouwen, emotioneel eten, werk-, alcohol- of drugsverslaving, eetstoornissen,… Maar weet dat het ook anders kan, ook al vraagt dat vaak enorm veel moed en energie. 

En als je stukken van jezelf herkent in dit artikel, dan stuur ik veel liefde en zachtheid jouw kant op. ❤️

Veel liefs,
Amber

Zit je met vragen?

Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen!

Adres

Oude Kerkstraat 18

3950 Bocholt

Connect

T: 0494 22 07 60

E: amber@hartopzoek.be

Openingsuren
Maandag
Gesloten
Dinsdag
08u00 - 21u00
Woensdag
Gesloten
Donderdag
Gesloten
Vrijdag
Gesloten
Zaterdag
08u00 - 16u00
Zondag
Gesloten

© 2024 Hart op zoek

Leave a Reply